Implantologija

Oralna implantologija

Grana stomatologije koja se bavi ugradnjom zubnih implantata. To je strano telo (titanijum), koje se ugrađuje u viličnu kost, i nakon određenog vremena stvara čvrstu vezu sa kosti.
Na implantat se stavlja krunica, nosač mosta, ili kao sidrište proteze.
Zubni implantati pružaju prednost u odnosu na druge protetske mogućnosti. Prvo, izgledaju i funkcionišu poput prirodnog zuba, drugo, zamjenjuju zube bez žrtvovanja susjednih zuba.
Implantat će pomoći i u očuvanju alveolarnog grebena, stimuliše okolnu kost i nema resorpcije kosti. Titanijum se ponaša neutralno, nema alergije i organizam ga dobro prihvata.

tomanovic

Zamjena jednog zuba

Prednosti zamjene jednog zuba implantatom su ti što se susjedni zubi ne moraju brusiti, a to je posebno važno izbeći kod prednjih zuba. Gingiva se nalazi u dobrom odnosu sa krunicom i vratom zuba, tako da se stvaraju optimalni uslovi za održivost implantata.

Klasifikacija:
  • Gornja vilica: četiri nedostajuća sjekutića zamenjuju se sa četiri implantata
  • Donja vilica: četiri nedostajuća sjekutića ugrađuju se samo dva implantata
  • Pretkutnjaci i kutnjaci: svaki nedostajući zub zamjenjuje se implantatom

a

Kod proteze može biti nosač i učestvovati u stabilnosti proteze.

tomanovic
Za implantate je važno:

Pored visoke stručnosti stomatologa u ugradnji implantata, bitna je i dobra izrada protetskog rada. To se radi nakon 6 - 8 nedelja po ugradnji implantata. Održavanje, takvog protetskog rada je bitno, (idealna oralna higijena, kontrole).