Dječija stomatologija

Prva posjeta djeteta stomatologu, je obično sa pojavom prvih zuba (šest mjeseci života). Tokom izrastanja svih mliječnih zuba, posjete treba ponoviti dva puta (za godinu dana i za dvije godine). Najvažniji razlog posjete roditelja je da prime upustva od stomatologa kako preventivno djelovati na zube svom djetetu. Prvi mliječni zubi počinju da rastu u periodu od 6 do 9 mjeseci, igraju značajnu ulogu iako kasnije ispadaju. Mliječni zubi čuvaju mjesto stalnim zubima, utiču na tjelesni i emocionalni razvoj, razvoj govora, vilice i glave.
Takođe je bitno i vrijeme mjenjanja mliječnih zuba i nicanje stalnih zuba. Iako zubi ne niču svima u istom životnom dobi, ipak postoji hronologija nicanja zuba. U tom periodu bitne su posjete gdje se kreće sa obukom i motivacijom u pravilnom održavanju higijene usta i zuba i kada treba izvaditi mliječni zub.
Preventivno kod djece se vrši fluorisanje zuba, zalivanje fisura, čišćenje i poliranje zuba, i kod prisutnog zubnog kvara postavljanje estetskog ispuna.

tomanovic