ORTODONCIJA

   
   

 

 

- interceptivna

- dječija

- odraslih

- predprotetska

- fiksni ortodonski aparati

- estetske bravice

- mobilni ortodontski aparati

 

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnostikovanjem i ispravljanjem loše postavljenih zuba i okolnih struktura. Ne postoji starosno ograničenje za početak ortodontske terapije.

Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje odgovarajući tip aparata i plan terapije.

Terapijske mogućnosti kod djece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, ali ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta, kao i zbog stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat.

Djeca bi trebala doći na pregled kod ortodonta oko šeste godine, nakon izbijanja prvih stalnih zuba, a naročito kod nekih od sledećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zuba, zbijenost zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga loša navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

U ortodonciji se koriste fiksni aparati koji su pričvršćeni na zube (pacijent ih ne može sam skinuti)

i mobilni aparati (koje može stavljati i skidati prema uputstvima ortodonta).

Dužina terapije zavisi od raznih faktora i traje u većini slučajeva oko dvije godine.

Kontrole su svaka dva do tri mjeseca, a nakon završene terapije nose se tzv. retencioni aparati.

 

 

Ortodoncija se može vršiti fiksnim ili mobilnim aparatićima a novo u ponudi je i mogućnost odabira nevidljivih ortodontskih aparatića (Invisalign tehnologija).

Skoro nevidljiv aparat! Ovim aparatom se rješavaju lakši i umjereno teški slučajevi.
Invisalign funkcioniše tako što Vam uzmemo otiske koji se zatim šalju u sjedište Invisaligna.

Tamo se na osnovu Vaših skeniranih otisaka uradi 3D model zuba koje tehnicar pomjera u željenom pravcu. Konačan plan se provjerava sa ortodontom koji uz potrebne izmjene odobrava početak izrade Invisaligna. 
Tada se na osnovu kompjuterski modifikovanih 3D modela izrađuje set od 5 do 25 prozirnih folija u zavisnosti od težine slučaja. Svaka folija se nosi oko 2 nedelje i ona za svoj dvonedeljni rok trajanja ima zadatak da zube pomjeri do 0.25 milimetara.

Dužina trajanja i broj folija zavisi od ukupnog pomjeranja zuba.

 

 

I like very much this iPage Hosting Review because this is based on customer experience. If you need reliable web hosting service check out top list.
Dental centar Tomanovic 2011 - 2013. Sva prava zadržana.
Designed by MIVIS